Każdego człowieka dopadają takie dni, gdy dosłownie pęka mu głowa, czuje się strasznie osłabiony, jego nos jest tak zapchany, że nie może oddychać. Takie sytuacje, to w większości przypadków stan przeziębienia. Wtedy najczęściej sięga się po leki, które w krótkim czasie mają postawić chorą osobę na nogi. Zapomina się jednak, że w kuchni jest coś, co daje o wiele lepszy efekt, a co ważniejsze jest przy tym nieszkodliwe. Czosnek, gdyż to o nim mowa, to naturalne lekarstwo, które raz-dwa pozbywa się meczących dolegliwości. Warto zapoznać się z tym, dlaczego to właśnie najlepszy sposób, na jaki warto postawić w pojedynku z chorobą.

Czosnek – kilka słów o jego właściwościach

Na początek warto poznać właściwości czosnku, z których jest tak znany.

Liczne wartości odżywcze

Czosnek od wielu lat uważany jest za lidera w świecie roślin leczniczych. Posiada on w sobie multum wartości odżywczych. Z tych najważniejszych, które są w nim zawarte, najczęściej wymienia się olejki eteryczne. Takie olejki posiadają w sobie siarczki i allicyne, nazywany związkiem o bardzo mocnym, charakterystycznym zapachu.

Multum witamin

W małym ząbku czosnku można również znaleźć różnego typu witaminy, aminokwasy, sole mineralne, cukry i związki śluzowe. Szczególnie witaminy w nim zawarte mają w sobie ogromne moce lecznicze, z których korzystano już wiele lat temu.

Działanie odmładzające

Duże grono osób zwraca uwagę na fakt, że czosnek ma działanie odmładzające. Tyczy się to zarówno całego organizmu, jak i skóry. To doskonały sposób na powstrzymanie procesu powstania licznych żylaków i tak zwanych pajączków na skórze.

Czosnek w walce z przeziębieniem

Wszystkie wyżej wymienione właściwości czosnku sprawiają, że do walki z przeziębieniem nadaje się on idealnie.

Najlepszy czas do stosowania czosnku

Jeśli chodzi o samo stosowanie go, to najlepiej spożywać 2-3 ząbki w ciągu dnia. Dodatkowo trzeba pamiętać, by zawsze go zgniatać. To bardzo istotne, gdyż wtedy podczas takiego procesu wydziela on allinazę, czyli enzym, który ma wpływ na powstanie związków o działaniu antybiotykowym.

Jeśli chodzi o czas takiego spożycia, to wielu ekspertów uważa, że najlepszy efekt daje, gdy jest stosowany parę minut przed spożyciem posiłku.

Codzienne stosowanie takiego produktu sprawi, że z owego starcia z przeziębieniem wychodzi się zwycięsko, w bardzo krótkim czasie. Dodatkowo wzmacnia się swój organizm na tyle, że wirusy będą go omijać szerokim łukiem.

To wszystko dowodzi, że wcale nie trzeba truć się lekami, które są tak mocno zachwalane w mediach. Wystarczy zajrzeć do kuchni, gdzie znajdziemy produkt, który biję na głowę wszystkie lekarstwa dostępne w aptekach, i daje nam energię, z którą możemy śmiało przeżywać każdy kolejny dzień.

Skomentuj